Podcast over cultuurschat in Museum Helmond

Op de site van Brabantserfgoed is vanaf deze week een podcastserie te vinden over verhalen achter unieke museumstukken. In samenwerking met verschillende Brabantse Musea ontdekt Robin Hoeks samen met een expert van het museum de historische verhalen achter een uniek museumstuk.

In de eerste aflevering staat een Middeleeuws schaakstuk uit Museum Helmond centraal. Het stuk van walvisbot moet van ver gekomen zijn, walvissen zwommen er immers niet rond in Helmond. Bovendien staan er raadselachtige letters onder op het object. Conservator Annemieke Hogervorst vertelt over de vondst van het stuk en het belang van Helmond als machtscentrum in de Middeleeuwen.

Elke laatste maandag van de maand een nieuwe aflevering op www.brabantserfgoed.nl/topstukken en op Spotify, Apple Podcasts en Stitcher. “Het is mooi om te zien hoe de grote geschiedenis samenkomt in iets kleins”, zegt maker Robin Hoeks.

Brabantserfgoed.nl

Op Brabantserfgoed.nl worden de Brabantse erfgoedcollecties verbonden aan verhalen. Brabantserfgoed.nl is een initiatief van de stichting Erfgoed Brabant, het kennis- en expertisecentrum voor erfgoed in Brabant. Erfgoed Brabant ondersteunt en verbindt het erfgoedveld, onderwijs en beleidsmakers in het verkennen, behouden en doorgeven van het veelzijdige verhaal van Brabant en maakt dat verhaal vervolgens ook bekend bij het brede publiek. Dat doet Erfgoed Brabant niet alleen en daarom nodigt zij heemkundekringen, onderzoekers, archivarissen, museummedewerkers en academici uit om met hun eigen artikelen bij te dragen aan Brabantserfgoed.nl.

 

Tip de redactie

Ditishelmond.nl

Heb je een nieuws- of agenda-item, leuke foto of video over Helmond en wil je dit delen?
Stuur het dan in naar onze redactie. Zo weten wíj wat er leeft en speelt in uw wijk!
E-mail: redactie@ditishelmond.nl
Telefoon: 088 166 67 00

Geschreven door Museum Helmond

In het kasteel, de grootste waterburcht van Nederland, beleef je het kasteelverhaal. Ook ontmoet je kasteelbewoners uit vroegere eeuwen. Het kasteel vertelt zijn verhaal. Je maakt het allemaal mee: hoe er oorlog werd gevoerd, Hoe het kasteel werd gebouwd, hoe en wat de bewoners er aten, hoe er omgegaan werd met de liefde en met vrouwen en kinderen. Je leert meer over de leefwijze van de verschillende, elkaar opvolgende adelijke families als de Van Berlaers, de Cortenbachs, de Van Arbergs en de Wesselmannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *